Srbijatransport

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ ima dugogodišnju tradiciju rada i poslovanja. uz stalno favorizovanje struke, znanja i pozitivnih vrednosti. „Srbijatransport“ je uvek bio stabilan i stručan partner - kako vlasti, tako i privrednih subjekata u drumskom saobraćaju i gravitirajućim delatnostima. U tom smislu, Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ bilo je i jeste institucija koja ima izuzetno značajnu ulogu u privrednoj delatnosti drumskog saobraćaja Republike Srbije.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Srbijatransport

Putnički saobraćaj

Srbijatransport je kao reprezentativno udruženje drumskog putničkog saobraćaja predstavnik privrede u borbi za uređenje poslovnog ambijenta. Srbijatransport je inicijator i nosilac borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije uz uspostavljanje konkurentnosti i pravne sigurnosti za privredu. Prevoz putnika u javnom drumskom saobraćaju: Gradski i prigradski saobraćaj, unutrašnji međumesni saobraćaj, međunarodni linijski prevoz putnika , vanlinijski prevoz putnika, ugovoreni prevoz i poseban prevoz putnika.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Putnički saobraćaj

Teretni saobraćaj

SRBIJATRANSPORT ima stručni tim za Logistiku čija je glavna oblast poslovanja organizacija transporta tereta  u medjunarodnom i unutrašnjem saobraćaju . Trudimo se da opravdamo našu poslovnu devizu „ Logistika u interesu privrede „ Odlike našeg poslovanja na kojima insistiramo su preciznost, brzina, povoljne cene.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Teretni saobraćaj

 Na sednici poslovodnog odbora, železnički prevoznici su razmatrali nacrt Zakona o bezbednosti u železničkom saobraćaju i dali svoje konkretne predloge u cilju unapređenja zakona i bolje bezbednosti u obavljanju železničkog transporta.

Privatni železnički prevoznici očekuju aktivno učešće privrede u javno privatni dijalogu u procesu unapređenja poslovnog okruženja u železničkom transportu.

Upućeni su konkretni predlozi na nacrt Zakona o interoperabilnosti, na nacrt Zakona o bezbednosti u železničkom  saobraćaju i na nacrt Zakona o železnici. Naš cilj je učešće privatnog sektora železničke privrede u prezentovanju, zaštiti, razvoju i modernizaciji železničke tehnologije u Srbiji.

Na sastanku su iskristalisane konkretne inicijative, definisani problemi i predložena konkretna rešenja.

Zapisnik sa sastanka objavljujemo u celosti u cilju transparentnosti rad, dobrih namera i uređenja poslovnih procesa, odnosa i bezbednosti koja je direktno u interesu razvoj privrede Republike Srbije.

Na inicijativu poslodavaca u sektoru železničkog transporta 27. januara 2023. godine u Srbijatransportu je održan sastanak na kome je osnovan Poslovodni odbora železničkih prevoznika. Za predsednika Poslovodnog odbora železničkih prevoznika izabran je Prof. dr Zoran Bundalo.

Na sastanku je ukazano na potrebu uključivanja privatnih poslodavaca u javno privatni dijalog. Poslovanje i poslovni ambijent su neuređeni, a što je posledica nekih nekvalitetnih rešenja u zakonskoj regulativi, te da je neophodno pristupiti radu na konstruktivan i stručan način.

Železnički sektor je doživeo transformaciju avgusta 2015.godine, kada su se na transportnom tržištu pojavili prvi privatni železnički prevoznici i koji su  svoje funkcionisanje započeli kroz nasleđenu železničku tehnologiju i infrastrukturu. Iako privatni železnički prevoznici posluju u tzv. ''realnom'' privrednom sektoru koji predstavlja pozitivan vetar u leđa državi, privredi i društvu u celini, poslovanje ovih privatnih kompanija tokom godina je otežano, pre svega sve lošijim uslovima za rad na transportnom tržištu i marginalizaciji i izolaciji njihovih ideja i iskustava za bolji razvoj železničke privrede.

Privatni železnički prevoznici svojim članstvom u Srbijatransportu daju istom, da kroz jedan glas zastupa njihove interese, ali na način da svojim sugestijama, predlozima i primedbama poboljša železnički transport u Republici Srbiji, pomogne (ne odmogne) Upravljaču infrastrukture u rešavanju pre svega operativnih problema u funkcionisanju železničkog saobraćaja i pomogne državnim institucijama i udruženjima (Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Direkciji za železnice, lokalnim samoupravama, privrednoj komori, Uniji poslodavaca Srbije i dr.) u razvoju onih železničkih projekata koji su u funkciji razvoja privrede lokalne privrede, privrede pojedinih regiona i Republike Srbije u celini.

Posebno je ukazano na potrebu primene rešenja i dobre prakse EU i da će železnički prevoznici dati pun doprinos razvoju železničkog transporta u Republici Srbiji, razvoju i podsticanju konkurentnosti, modernizaciji i unapređenju kvaliteta usluga. Naglašeno je da je neophodno raditi na unapređenju bezbednosti saobraćaja, uređenju kvalitetnog obrazovanja sa posebnim osvrtom na značaju resursa radne snage u ovoj delatnosti. Važno je preduzeti aktivnosti za donošenje fiskalnih mera u skladu sa standardima i praksom uređenja akciza na energente koje koriste železnički prevoznici kao krajnji korisnici evro dizel goriva za usluge transporta, kako je to regulisano u EU.

Preuzmite priloge:
Download this file (zapisnik_po_zeleznickih_prevoznika.pdf)Zapisnik sa sastanka709 kB