Srbijatransport

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ ima dugogodišnju tradiciju rada i poslovanja. uz stalno favorizovanje struke, znanja i pozitivnih vrednosti. „Srbijatransport“ je uvek bio stabilan i stručan partner - kako vlasti, tako i privrednih subjekata u drumskom saobraćaju i gravitirajućim delatnostima. U tom smislu, Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ bilo je i jeste institucija koja ima izuzetno značajnu ulogu u privrednoj delatnosti drumskog saobraćaja Republike Srbije.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Srbijatransport

Putnički saobraćaj

Srbijatransport je kao reprezentativno udruženje drumskog putničkog saobraćaja predstavnik privrede u borbi za uređenje poslovnog ambijenta. Srbijatransport je inicijator i nosilac borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije uz uspostavljanje konkurentnosti i pravne sigurnosti za privredu. Prevoz putnika u javnom drumskom saobraćaju: Gradski i prigradski saobraćaj, unutrašnji međumesni saobraćaj, međunarodni linijski prevoz putnika , vanlinijski prevoz putnika, ugovoreni prevoz i poseban prevoz putnika.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Putnički saobraćaj

Teretni saobraćaj

SRBIJATRANSPORT ima stručni tim za Logistiku čija je glavna oblast poslovanja organizacija transporta tereta  u medjunarodnom i unutrašnjem saobraćaju . Trudimo se da opravdamo našu poslovnu devizu „ Logistika u interesu privrede „ Odlike našeg poslovanja na kojima insistiramo su preciznost, brzina, povoljne cene.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Teretni saobraćaj

На крају 2020. године, осврћемо се на годину иза нас и сагледавамо пословање и проблеме транспортне привреде у Србији. Наш сектор је суочен са озбиљним и огромним изазовима, а COVID-19 је изузетно негативно утицао на наше пословање и пословни амбијент као никада до сада. Али, пандемија је такође показала важност друмског саобраћаја и важност људи који су заједно радили на решавању проблема у условима кризе. 

Процењује се да је укупни негативни финансијски утицај на компаније које послују у друмском саобраћају Србије у 2020. години већи од 200 милиона евра. Времена су несумњиво тешка и ови проблеми у пословању су пренети и наставиће се и у 2021. године, али ми смо у томе заједно. Од почетка кризе, чланови Србијатранспорта су постали јачи и ближи, а изграђен је још виши ниво поверења, упркос физичкој раздвојености. 

Србијатранспорт је у марту започела лобирање код Министарства грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре, Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести  COVID-19 по привреду и Владе Републике Србије, да сагледају и донесу секторске финансијске и нефинансијске мере подршке послодавцима друмског транспорта, дајући предност директним новчаним субвенцијама, смањењу акцизе на евродизел гориво и одлагању плаћања пореза и доприноса на зараде запослених. Порука је била јасна: ако сектор друмског транспорта жели да опстане и настави да подржава економски и социјални напредак, ове мере су неопходне. 

Напорно смо радили на пружању подршке привреди и примене доношених мера током 2020. године. Гледајући у будућност, наставили смо са темпом заговарања, указујући на неопходне мере за санацију штета у сектору и унапређивање економски одрживог пословног окружења. Примарни циљеви наших напора и предлаганих мера се односе на заштиту и унапређивање конкурентности, спровођење закона, сузбијање сиве економије, дигитализацију институција, смањења такси и намета за легалне превознике, благовремено предузимање мера у циљу решавања проблема недостатка возача, усклађивање приступа професији са ЕУ стандардима и многи други предлози успостављања стандарда, измени закона и прописа.

Уз нашу одговорну сарадњу са институцијама, радимо на подршци примене напредних  технологија у транспорту: дигитализацији, аутоматизацији, имплементацији вештачких интелигенција, нових интелигентних решења, применама нових технологија горива, уређивању комуналне делатности јавног превоза путника, сталној едукацији запослених и друго. Србијатранспорт ће наставити да подржава своје чланове и сектор у овим областима током наредних месеци и година. 

Позитивна страна ове године била је у томе што су људи и институције из прве руке увидели колико им је потребан сектор транспорта путника и робе. Људи цене и верују нашим превозницима и нашим возачима више него икад раније. Јер је друмски транспорт био важна подршка да би људи и роба били у покрету када је свима најпотребније. Србијатранбспорт ће и у 2021. години радити како би осигурао да друмски транспорт настави да има виталну улогу у друштву за грађане и развој привреде. 

Од свих нас у Србијатранспорту, желимо вам здрављесрећне празнике и успешну Нову 2021. пословну годину.

Горан Алексић

Drumski transport putnika i robe ima izuzetno veliku važnost za društvo i privredu u Republici Srbiji. Sumirajući poslovne pokazatelje i prikupljene stavove prevoznika vezane za okolnosti poslovanja u 2020.godini i vreme pandemije izazvane virusom COVID 19, nedvosmisleno se uočava da su opravdani zahtevi prevoznika usmereni ka Vladi Republike Srbije za neophodnu sektorsku pomoć u cilju prevazilaženja poslovnih problema i opstanka na tržištu. Nadamo se da će kroz konstruktivan razgovor biti usaglašeni modeli pomoći usmereni prema poslodavcima u sektoru drumskog transporta.

 

Gostujući na TV BALKAN TRIP u emisiji „Iz drugog ugla“ ukazano je na ozbiljne probleme sektra javnog prevoza putnika, kao i potrebe stručnog i sveobuhvatnog pristupu u cilju održavanja delatnosti i stvaranja ekonomski održivog poslovnog okruženja u opštem interesu.

Gostujući na Tv PINK-u, Goran Aleksić, generalni direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Beograd je ukazao na veoma važan i uspešan rad drumskog transpotra, odgovornost poslodavaca i hrabrost vozača teretnih vozila.

Važnost poslovnog udruživanja transportne privrede je u interesu korisnika usluga i prevazilaženja problema koji su evidentni u vreme pandemije COVID 19.

Ovom odlukom o izmeni Odluka Vlade Republike Srbije, definisano je da se mere zaštite za građane koji ulaze u Srbiju ne primenjuju na domaće državljane i strane državljane koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Republici Srbiji, koji su članovi posade teretnih motornih vozila, teretnih brodova, vozopratno osoblje železničkih vozila, posade i kabinsko osoblje vazduhoplova, kojima se obavlja međunarodni prevoz u drumskom, železničkom, vodnom i vazdušnom saobraćaju. Ovo je od izuzetne važno za odvijanje međunarodnog transporta.

Preuzmite priloge:
Download this file (Obavestenje o Odluci o izmeni Odluke o proglasenju bolesti COVID-19 16.03.2020..pdf)Oluka o izmeni odluke173 kB

Uvažavajući predloge koleginica i kolega, na osnovu konsultacijama sa poslodavcima u sektoru transporta dostavljam Vam nekoliko predloga mera za privredu u okolnostima vanrednog stanja sa obrazloženjima.

Posebno želim da ukažem važnost drumskog transporta u postojećim okolnostima i u narednom periodu posle perioda vanrednog stanja. U tom smislu neophodno je u većoj meri uvažavati stavove struke i privrede iz razloga neophodnosti funkcionisanje transporta. U tom smislu predlažemo da se pored gore predloženih mera posebno podrže i sprovedu sledeće mere za privredu sektora drumskog transporta

info:10.03.2020.

U izolovanim područjima, a od jutros na celoj teritoriji Italije, zabranjen je ulazak i napuštanje istih, a u slučaju nepoštovanja ove mere moguće su visoke novčane kazne.
Ukoliko je potrebno obaviti prevoz za ili kroz izolovana područja potrebno je dobiti posebnu dozvolu od italijanskih vlasti ili odustati od prevoza.

Italijanske vlasti savetuju da je važno da se lica strogo pridržavaju osnovnih higijenskih pravila, da redovno peru ruke i da se izbegava kontakt sa velikom grupom ljudi.
Prevoznici treba da prate obaveštenja, uputstva i informacije poslovnoh udruženja i da se ponašaju odgovorno.

Vozačima se traži da imaju maske za lice i rukavice prilikom kontakta sa drugim radnicima (carina, utovar, istovar i slično). Vozači moruju postupati odgovorno poštovati uputstva vlasti a na utovarnim/istovarnim mestima vozači će biti podvrgnuti obaveznom lekarskom pregledu.
Sve vrste komercijalnih usluga su zabranjene osim onih koje se odnose na snabdevanje osnovnih životnih namirnica i transporta koji je u vezi s tim namirnicama i lakokvarljivim proizvodima (za ove prevoze su potrebna odobrenja od italijanskih vlasti).

Na sajtu http://www.salute.gov.it/nuovocoronavirus mogu se stalno pratiti promene i najnovije vesti o stanju u Italiji.

Ministarstvo spoljnih poslova RS preporučuje da građani ne putuju u ugrožena područja Italije, dok se trenutna zdravstvena situacija ne normalizuje. S obzirom na to da se situacija u Italiji menja iz sata u sat, Ministarstvo spoljnih poslova blagovremeno informiše građane.

Nisu predviđena ograničenja za ulazak u Srbiju putnika koji dolaze iz Italije. Nadležni organi Republike Srbije najavili su pojačane kontrole putnika koji dolaze iz Italije na svim graničnim prelazima, koje se odnose na merenje telesne temperature termovizijskim kamerama.

Redovno ažurirane vesti o situaciji prouzrokovanoj korona virusom u Italiji mogu se naći na sledećim veb sajtovima:

Civilna zaštita www.protezionecivile.gov.it (i na engleskom)

Ministarstvo zdravlja www.salute.gov.it

Ministarstvo spoljnih poslova www.esteri.it

Putujte sigurno (Viaggiare Sicuri) (Odeljenje za upravljanje kriznim situacijama) www.viaggiaresicuri.it

Vlada www.governo.it 

Uvažavajući Uniju poslodavaca Srbije kao reprezentativnog predstavnika poslodavaca, a imajući u vidu nagomilane probleme transportne privrede u sektoru javnog transporta putnika, kao i da se godinama unazad institucijama dostavljaju smislene inicijative koje su u opštem interesu društva, privrede, korisnika usluga, institucija i budžeta Republike Srbije, dostavili smo inicijative Uniji poslodavac Srbije, Sektoru za saobraćaj zbog objedinjavanja stavova predstavnika poslodavaca i privrede.

 Pored ovoga, treba imati u vidu usvojene zaključke Socio-ekonomskog saveta za uređenje poslovnog okruženja u drumskom transportu.

Preuzmite priloge:
Download this file (Dopis upućen Uniji poslodavaca Srbije 09032020.pdf)Dopis Uniji poslodavaca1321 kB