Srbijatransport

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ ima dugogodišnju tradiciju rada i poslovanja. uz stalno favorizovanje struke, znanja i pozitivnih vrednosti. „Srbijatransport“ je uvek bio stabilan i stručan partner - kako vlasti, tako i privrednih subjekata u drumskom saobraćaju i gravitirajućim delatnostima. U tom smislu, Poslovno udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ bilo je i jeste institucija koja ima izuzetno značajnu ulogu u privrednoj delatnosti drumskog saobraćaja Republike Srbije.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Srbijatransport

Putnički saobraćaj

Srbijatransport je kao reprezentativno udruženje drumskog putničkog saobraćaja predstavnik privrede u borbi za uređenje poslovnog ambijenta. Srbijatransport je inicijator i nosilac borbe protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije uz uspostavljanje konkurentnosti i pravne sigurnosti za privredu. Prevoz putnika u javnom drumskom saobraćaju: Gradski i prigradski saobraćaj, unutrašnji međumesni saobraćaj, međunarodni linijski prevoz putnika , vanlinijski prevoz putnika, ugovoreni prevoz i poseban prevoz putnika.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Putnički saobraćaj

Teretni saobraćaj

SRBIJATRANSPORT ima stručni tim za Logistiku čija je glavna oblast poslovanja organizacija transporta tereta  u medjunarodnom i unutrašnjem saobraćaju . Trudimo se da opravdamo našu poslovnu devizu „ Logistika u interesu privrede „ Odlike našeg poslovanja na kojima insistiramo su preciznost, brzina, povoljne cene.

KVALITET JE NAŠ PRIORITET

Teretni saobraćaj

o   Kompanija Arriva Litas uvodi u sistem gradskog saobraćaja u Beogradu novih 25 autobusa sa EURO VI motorom

o   Autobusi opremljeni dizel motorima najnovije generacije doprinose smanjenju emisije azotnih oksida do 67% u poređenju sa EURO V motorom

o   Kapacitet autobusa je 26 sedećih i 84 stajaćih mesta

o   Nova vozila odlikuju savremeni klimatizovani sistemi i monitori za pružanje informacija

Kompanija Arriva Litas, deo Deutsche Bahn-a, globalnog lidera u oblasti usluga transporta i logistike, proširila je vozni park u Beogradu i uvela u gradski saobraćaj 25 novih autobusa sa motorima najnovije generacije – EURO VINova vozila predstavljena su na ceremoniji koja je održana u poslovnoj jedinici kompanije Arriva Litas u Beogradu, u prisustvu velikog broja zvanica.

Moderno opremljeni autobusi saobraćaće na linijama gradskog saobraćaja u Beogradu, a odlikuju ih dizel motori koji omogućavaju smanjenje emisije azotnih oksida do 67% u poređenju sa EURO V motorom, ujedno doprinoseći kontroli potrošnje goriva. Na taj način, osim sigurnog i udobnog prevoza putnika, javni gradski prevoz u prestonici dobiće i na održivosti i ekonomičnosti.

Opširnije...

U okviru Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ a.d. Beograd, 20. 06. 2017. godine, konstitutisana je Ekspertska radna grupa Srbijatransporta za javni gradsko–prigradski saobraćaj (JGPS ).Konstitutivnom sednicom Ekspertske radne grupe za javni gradsko–prigradski saobraćaj u okviru Poslovnog udruženje drumskog saobraćaja „Srbijatransport“ a.d. Beograd, predsedavao je generalni direktor Goran Aleksić.

Jednoglasno je zaključeno da Ekspertske radne grupe Srbijatransporta za javni gradsko–prigradski saobraćaj ( JGPS ) radi u sledećem sastavu:

1.        Zlatomir Anđelić - GSP Beograd

2.        Željko Mitrović - GRAS Novi Sad,  Darko Vranić (zamenik)

3.        Nenad Ivanović – Lasta Beograd, Zoran Šarac  (zamenik)

4.        Dušan Krstić - Arriva Litas Požarevac

5.        Milica Mijailović - Kavim grupa, Autoprevoz Čačak

6.        Aleksandar Ivanović – Nišekspres Niš

7.        Milan Vasović – Suboticatrans Subotica

8.        Gazimir Gavrić – Srbijatransport Beograd – koordinator rada

Za predsednika Ekspertske radne grupe za javni gradsko - prigradski saobraćaj izabran je gospodin Zlatomir Anđelić, diplomirani inženjer saobraćaja iz Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd.

U prilogu je zapisnika sa sednice, koji možete preuzeti OVDE

 

 

 

     Izgradnja stanice počinje krajem godine, a investicija je vredna 25 miliona evra koje će finansirati preduzeće "Beogradska autobuska stanica" dok će Grad obezbediti zemljište.

Trenutno svakodnevno 1.200 autobusa prolazi kroz centar Beograda pa je početak rada nove Autobuske stanice jedan od najznačajnijih projekata koji će potpuno rasteretiti centar grada.

Gradonačelnik Beograda je najavio da će radovi pošeti do kraja godine i trajaće 18 meseci. Beograd će imati novu autobusku stanicu u leto 2019.godine, odnosno za dve godine od danas.

Nova autobuska stanica će imati oko 13.000 kvadrata, a ovo će biti jedinstvena stanica u Evropi jer će obuhvatiti međugradski, međumesni, turistički i međunarodni saobraćaj.

 Blok 42 postaje novi centar Novog Beograda. Železnička stanica 'Novi Beograd' će se rekonstruisati što će raditi Železnice Srbije a u tom delu će postojati i novi komercijalni sadržaji, nova kula, novi tržni centar.

 Stvara se novi saobraćajni čvor, jer je blizu Mostu na Adi i auto-put i značajno se rasterećuje centar grada.

 

          Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čija je primena počela 12. februara 2017. godine propisano da se međumesni red vožnje registruje samo na jednog prevoznika, sa rokom važenja od pet godina i početkom važenja od 01. oktobra 2017. godine.  Zahtevi za registraciju će se predavati od 15. do 30. juna 2017. godine a preuzimanje registrovanih redova vožnje će biti od 10. do 20. septembra 2017.godine. Obaveštenje možete videti i preuzeti OVDE a obrazac u word-u OVDE.

Zbog nejasnoća oko članova 40 i 41 Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraju koje se tiču pružanje staničnih usluga i korišćenje autobuskih stanica, Srbijatransport je 17.01.2017.godine Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uputilo ZAHTEV za davanje tumačenja i mišljenja u vezi članova 40 i 41 Zakona o prevozu putnika o prevozu putnika u drumskom saobraju,. Pravno mišljenje koje je dalo ministarstvo, se nalazi u prilogu OVDE.

Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju počeo je da se primenjuje 12. februara 2017.godine. U vezi sa tim, kako bi prevoznici što lakše uskladili svoje poslovanje sa odredbama novog zakona Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je izdalo ovo OBAVEŠTENJE.

 

Nema ni jedne dileme da se javnim prevozom putnika u međumesnom i međunarodnom saobraćaju u Evropskoj uniji kao i u Republici Srbiji mogu baviti samo licencirani prevoznici koji poseduju autobuse (vozila M2 i M3 klase), a koji podležu kontroli vozila, vozača i poslovanja od strane nadležnih državnih organa  MUP-a, Ministarstva saobraćaja i drugih inspekcija te da je to jedini način da se zaštite prava pre svega korisnikak prevoza, a zatim i legalnih prevoza kao i poveća priliv sredstava u budžet Republike Srbije i bitno smanji učešće crne i sive ekonomije.

Autobuski prevoznici Srbije zahtevaju od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i ostalih nadležnih organa, da zaštiti delatnost javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju i dosledno sprovede i kontroliše sprovođenje svih propisa koji ovu delatnost uređuju.

Integralni tekst SAOPŠTENJA ZA JAVNOST možete pogledati i preuzeti OVDE.

 

 

 

Poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" uputilo je dopis Direktoru policije i Načelniku Uprave granične policije u kome ukazuje na važnost uspostavljanja procedure za određivanja prioriteta prelaza granice i izdavanje naloga graničnim prelazima u smislu uspostavljanja prioriteta na graničnim prelazima autobusima koji obavljaju redovan javni linijski prevoz putnika u međunarodnom linijskom saobraćaju u skladu sa bilateralnim dozvolama po definisanim redovima vožnje.

Problem dugog zadržavanja autobusa u redovnom međunarodnom javnom linijskom prevozu putnika je posebno iskazan praznicima i vikendima kada po pravilu dolazi do velikih kašnjenja, poremećaja u održavanju redova vožnje, a srpski prevoznici dolaze u probleme ispunjavanja međunarodnih obaveza po bilateralnim dozvolama, problema u smislu poštovanja vremena vožnje posada vozila i drugih problema sa svojim partnerima, a iz svega proizilaze veliki troškovi i problemi za prevoznike.

Dopis pogledajte i preuzmite OVDE.